Tento e-shop využívá cookies

Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?

Nastavení cookies

Vaše soukromí je důležité. Můžete si vybrat nastavení cookies níže.

+420 371 140 900 Po-Pá: 8 - 15:30 h
  1. E-shop
  2. Články s našimi radami a tipy
  3. Levandulová bábovka
Domácnost Rostlinné oleje

Levandulová bábovka

08. 10. 2023 PharmDr. Vendula Víchová

Myslíte si, že levandule patří jen do pleťového krému a ne do kuchyně? Ale kdeže!
S létem nám ve vzpomínkách zůstává i několik prázdninových, slunečních vůní. A pro mne k létu patří právě vůně rozkvetlé levandule. A tak jsem poprvé zkusila upéct LEVANDULOVOU BÁBOVKU. Zkuste si to představit: kousnete do bábovky a v puse se vám rozplyne levandulové nebe.

Levandule je známá po celém světě a stala se jednou z nejoblíbenějších esencí používaných k terapeutickým účelům. Patří mezi nejvoňavější léčivé bylinky. Jejích pozitivních účinků lze využít při mnoha situacích. Zklidňuje a snižuje krevní tlak, pomáhá při emočních obtížích či nespavosti. Uklidňuje nervové napětí, zlepšuje náladu a blahodárně působí také při bolestech hlavy. Éterický olej z levandule je jedním z mála, který se dá použít jako neředěný na pokožku.

 

Květy levandule v misce Éterický olej levandule, květy levandule a řepkový olej

 

Potřebujeme:

  • 1 vejce
  • 320 g polohrubé mouky (nebo napůl smíchané celozrnné špaldové mouky jemné a hrubé)
  • 120 g cukru
  • 1 kypřící prášek 
  • 1,5 dl oleje ( KANOLOVÉHO, MANDLOVÉHO nebo SLUNEČNICOVÉHO)
  • 350 ml rostlinného mléka
  • 1 kapka LEVANDULOVÉHO OLEJE (opravdu méně znamená více!)
  • pár snítek čerstvých levandulových květů (mohou být i sušené)


Postup:

V misce ušleháme vajíčko s cukrem do pěny. Přidáme olej, ve kterém máme rozpuštěnou kapku LEVANDULOVÉHO OLEJE (používáme jenom kvalitní 100 % přírodní) a vyšleháme. V misce smícháme mouku cukr, kypřící prášek a květy. K cukrové pěně přidáme směs s moukou a mléko a vyšleháme hladké těsto, které nalijeme do vymazané bábovkové formy a upečeme. Na závěr můžeme hotovou bábovku polít kvalitní hořkou čokoládou.
 

Upečená levandulová bábovka

TIP:

S levandulí zacházejte opravdu opatrně. Zde platí staré známé pořekadlo "méně znamená více", takže to s ní nepřežeňte. Levandule je známá svými účinky na krevní tlak, který pomáhá snižovat, tak ať vás chuť bábovky neuspí :).


PharmDr. Vendula Víchová